Přednáška o novinkách připravovaného HTML 5.0

V oblasti webu je v poslední době často propíraným tématem otázka specifikace HTML 5.0, jejíž první pracovní návrh byl uvolněn v druhé polovině ledna. Cílem HTML 5.0 je kromě dořešení sporných bodů starších specifikací, které způsobují rozdílné chování zejména chybových stavů napříč webovými prohlížeči, přinést i novinky pro vývoj webových aplikací. Ty jsou již postupně podporovány existujícími webovými prohlížeči, takže je o nich dobré vědět, protože mohou přidat webovým aplikacím zajímavé možnosti.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zajímavé téma, pozvali jsme si v rámci vnitrofiremních přednášek Martina Hassmana, aby nám o připravovaných novinkách něco pověděl. Martin se okolo webových specifikací pohybuje již řadu let a v poslední době sleduje dění právě okolo již zmíněné specifikace HTML 5.0, které shrnuje v odborném blogu. Jedná se tedy o osobu nanejvýš povolanou. Přednáška se nutno říci velmi vydařila a Martin v rámci více jak dvou hodin provedl průřez novinek, které specifikace přináší s řadou příkladů. K dispozici jsou slajdy přednášky a Martin si na začátku neodpustil ani svůj trailer na HTML 5.0.

7 thoughts on “Přednáška o novinkách připravovaného HTML 5.0”

  1. Ten trailer je vazne peknej 🙂
    Novy navrh specifikace jsem si take zbezne procital. Je pravdou, ze nejvice se asi tesim na web forms, kde existuje validace, bez nutnosti js, nove typy, atd.

    Jelikoz je specka docela rozsahla a stale nedokoncena, zajimalo by me, jak je na to table. Jde mi o to, zda jiz bude k dispozici nejaky staticky header ci budou existovat dalsi featury. Uprimne, v dnesni dobe nejvice narazim na to, ze pro lidi je proste mnohem efektivnejsi si data exportnout do XLS, kde si mohou jednotlive bunky lepe prizpusobit, nez je tomu u klasickeho html-table.
    Jeste by me zajimalo, jak jsou na tom dalsi prohlizece, jako firefox ci opera, zda se nejak vice zasazuji o rychlejsi prosazeni HTML 5 specky.

  2. Věci z HTML 5.0 se dnes snaží prosazovat jak Safari (resp. WebKit), tak Firefox či Opera. Co se týče Microsoftu, tak se zatím mnoho neví, ale vzhledem k tomu, že tvorbu specifikace vede Chris Willson (hlavní architekt IE), lze očekávat i zájem ze strany Microsoftu. Příští měsíc by měla být nějaká Microsoftí konference, kde by měli říci něco o připravovaném IE 8.0, tak uvidíme.

    Třeba Firefox dnes z HTML 5.0 implementuje Canvas. V připravované verzi 3.0 má být podpora pro client-side storage a na to navazující podpora pro offline webové aplikace. Mimo to bude podporovat i posílání zpráv mezi okny (postMessage), šikovnou metodu getElementsByClassName a další drobnosti. Otevřenou otázkou je podpora tagu <video>, ale vzhledem k tomu, že otázka kodeku je stále nedořešena, spíš předpokládám, že se neobjeví. Naopak téměř jistě nebude podpora pro Web Forms 2.0.

  3. Skvělej zápisek, téma i komentáře. Osobně jsem napjatý, jak se vyřeší ten problém kodeku. Už mám těch náročných flash videí až po krk. Pomalu to nezvládá ani moderní procesor…

  4. Akorát nechápu ty sémantické značky. Ve videu jsem zahlédl něco jako nebo . Nechápu, proč to ale neudělají více rozšiřitelné, něcco jako:

    Tak by si mohli všichni přidávat dalsí a dalsí významy…

  5. Aha tak wordpres to nějak nedal. Takže jinak. Místio _header_ nebo _footer_ bych používal značky takhle:

    _semantic name=“w3c.article.header“_

    nebo třeba

    _semantic name=“com.google.adwords.adtext“_

    (Nahraďte podtržítka zobákama, který zdejší parser požírá)

  6. lzap – je z tebe videt Javista na 100 honu 😎 V zasade chces zavest jmenne prostory v HTML. Takove uvahy tu v historii uz byly a vzdy padly s tim, ze HTML pro to neni stavene a kdo to opravdu potrebuje, ten pouzije XHTML.

    Jinak v HTML se vzdy bojovalo o to, ktere znacky jsou jeste dulezite, aby se dostaly do specifikace, a ktere uz ne (viz pridavani a ruseni znacek v prubehu vyvoje HTML) a byl jich vzdy jen omezeny balik, takze zadne prefixy a jmenne prostory nebyly treba. Tebou zminene znacky header, footer, article, nav… se vybraly na zaklade analyzy u Googlu (vzala se Google cache o velikosti nekolika miliard stranek a projela nejakym statistickym nastrojem monitorujim hodnoty atributu class), co se skutecne pouziva. Dalsi rozsiritelnost o vlastni znacky u HTML neni a nebude, od toho tu je XML/XHTML se svymi jmennymi prostory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *