Skenování přes web

Nedávno jsme narazili na problém, jak skenovat soubory přes web. Tvoříme informační systém formou webové aplikace a potřebujeme skenovat velké množství dokumentů.

Řešení, kdy uživatel naskenuje dokument v nějaké aplikaci, a pak jej nahraje (tzv. uploadne) na web, je nereálná. Potřebujeme rychlé oboustranné skenování s podavačem. Uživatel se nesmí zdržovat skenováním náhledu, definicí výřezu, rozlišením a barevnou hloubkou. Už vůbec by neměl být zdržován tím, že se soubor nahrává někam na internetový server.

Proto jsme začali uvažovat o nějakém jednodušším řešení (z hlediska jednoduchosti používání).

Prvním nápadem bylo použití appletu, který umožňuje naskenovat soubor přímo z webové stránky. Narazili jsme na stránky slovenské společnosti Gnome spol. s r. o a jejich produkt Morena 6. Mají krásnou ukázku použití v appletu. Jedná se de facto o rozhraní Twain do Javy. Toto řešení podporuje i SANE a tak je možné je skenovat i na Linuxu. Od této knihovny jsme nakonec ustoupili.

Podobný produkt JTwain jsme našli také u firmy Asprise.

Protože jsme měli zkušenosti s použitím TWAIN rozhraní pod windows (díky Pavlovi Stánkovi), vytvořili jsme vlastní JNI rozhraní a to integrovali do našeho řešení.

Uživatel jen klikne na tlačítko „Skenovat“ (případně „Skenovat oboustranně“) a o zbytek se již postará systém.
Animace skenování

Součástí je tzv. skenovací agent, který se při prvním použití spustí na klientském počítači (pomocí technologie JavaWebStart a appletu). Ten naskenuje soubory a uloží na disk klientského počítače (buď nic nebo všechno) a informuje server, že má připravený soubor. Pak začne všechny naskenované soubory postupně nahrávat na server. To může samozřejmě trvat delší dobu. Pokud je počítač restartován, pokračuje po restartu. Provádíme také následné zpracování obrázku – vyhlazení zrnění na bílých plochách (ušetříme tak prostor při archivaci) a zvýraznění barev.

Připravili jsme vám také malou ukázku tohoto řešení. Vyžaduje to ovšem podporu Java appletů, Javy a přístup k TWAIN rozhraní (tedy windows). Musíte potvrdit (dokonce dvakrát), že důvěřujete software podepsaný společností SoftEU s.r.o.

Skenovat…

V případě této ukázky server naskenované soubory rovnou zahazuje a není možné si je proto prohlížet. Jestliže nemáte u počítače připojený skener, zkuste použít virtuální skener. Po dokončení skenování a nahrání na server vám zůstane běžet v „tray“ skenovací agent. Pomocí kontextového menu jej můžete ukončit.

Případné problémy nám prosím napište, abychom je mohli opravit.

V současně době provozujeme u zákazníka pět skenerů (HP 7650 a HP 5590) a řešení se zatím velmi osvědčuje.

Klíčová slova: scan twain java jtwain agent web app webová aplikace

One thought on “Skenování přes web”

  1. Zdravím Vás Petře, asi je tento článek již trochu starší ale přesto mi nedá se zeptat zda toto řešení je aktuální a nebylo by možno na něm postavit obecné řešení pro předávání naskenovaných dokladů od klienta pro účetní kancelář včetně doplnění údajů potřebných pro účetní a daňovou likvidaci předávaných dokladů k zaúčtování ?

    ing. Karel Jačko tel.: +420 602 561 567 Lazníky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *