Sam Schillace: Budoucnost přeje online aplikacím

Dnes vyšel na Lupě rozhovor se Samem Schillacem. Zaujala mne zde jedna pasáž, která odpovídá i tomu co si myslím já. JavaScript je otevřená platforma a dnes, kdy se začínají pro JavaScript používat JIT stroje, začíná být i velmi výkonný.

Mohl byste srovnat výhody AJAXu, Flashe a Silverlightu?

Mám javascript v prohlížeči velmi rád, protože je to přístupná a otevřená platforma. Existuje zajímavý text z MIT Press o důvodech, proč některé technologie uspějí a některé ne. A jakýmsi pravidlem je, že „horší je lepší“. A já bych řekl, že AJAX je přesně v té míře špatný, aby uspěl. Myslím, že jednoduchost a přístupnost jsou opravdu důležité věci, nemusíte nic instalovat atd. Google podporuje zlepšování možností prohlížeče, proto jsme vytvořili Google Gears, OpenSocial apod. Naší reakcí je podpora otevřených platforem. Flash je z mého pohledu v zásadě javascript doplněný o jisté grafické nástroje. A proprietární, a tedy z mého pohledu méně atraktivní. Silverlight umožňuje trochu bohatší věci, ale je také dosti uzavřeným systémem. O otázce, jestli bychom neměli používat jiné technologie, často přemýšlím, ale nyní pro to nevidím důvod. Například na iPhonu není vůbec žádný flash. A my jsme hned od začátku jeho prodeje mohli na Spreadsheets demonstrovat, co mobilní prohlížeč dokáže.

Co si myslíte o Adobe AIR či Mozilla Prism? Když člověk odstraní všechny ty lišty prohlížeče, působí webové aplikace jako Spreadsheets až překvapivě podobně těm desktopovým.

To, co dělá Adobe, je určitě zajímavé a vypadá smysluplně. Ale opět – otevřená platforma je v této oblasti lepší přístup, proto máme o něco takto proprietárního menší zájem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *