Eurobot 2006

Eurobot
V sobotu 13. května se koná české kolo soutěže Eurobot 2006.

Eurobot je evropská soutěž v amatérské robotice. Každý rok vymýšlejí nová pravidla a autonomní (tj. člověkem neřízení) roboti je musí řešit. Tři postupující týmy pak pojedou soutěžit do Itálie.

hřiště eurobot 2005
Byl jsem se podívat na loňském ročníku soutěže. Hlavní soutěžní disciplínou byl zvolen bowling. Hrací plocha byla rozdělena na dvě poloviny propojené můstkem. Na každé straně bylo několik stojících kuželek. Poloha můstku a kuželek je samozřejmě vždy náhodná. Cílem je na protihráčově straně shodit co nejvíce kuželů a na vlastní straně je naopak stavět. Tým, který shodil více kuželů, zvítězil. Soutěžící mohli mít dva roboty.

Bylo zajímavé celou soutěž sledovat. Byli zde roboti různých konstrukcí. Od dvoukoláků po pásáky. Od řízených jednočipem po řízené PC s Linuxem. Jeden tým používal anténu z automobilu pro shazování kuželů (sama se vysunovala). Byl zde i švýcarský tým, který zvolil cestu sestřelování kuželů – laserem zaměřili kuželku a vypálili gumový míček. Na začátku soutěže se ještě pokaždé netrefili (nebo naopak trefovali do soupeřovo robota), na konci už ale měli stoprocentní úspěšnost.

Mezi každou soutěží ještě týmy dolaďovali konstrukce robotů a vylepšovali software. Účastnili se zde týmy jak z univerzit tak i kluby mladých elektrotechniků.

Minisumo Aby se diváci nenudili, konala se v mezikolech speciální soutěž v minisumu, kdy se malí roboti do půl kilogramu snažili navzájem vytlačit z kruhového hřiště. Vzpomínám si na jednoho robota, který měl na boku přidělané velké alobalové zrcadlo se kterým pohyboval. Zrcadlem mátl senzory ostatních robotů a ti najížděli na něj místo na samotného robota (jedou tím směrem, kde mají zachytí největší odraz signálu svého senzoru). Robot pak zrcadlo zvedl a protihráč sám vyskočil z hřiště. Autor robota bohužel neměl techniku ještě úplně vyladěnou, a proto se manévr nepovedl pokaždé. Konstrukce robotů pro minisumo je tak jednoduchá, že v ní soutěží především mladší kluci (dvanáctiletí). I když robot takového mladíka by toho mého vyklepl bez mrknutí oka 🙂

Více informací o loňském kole eurobotu najdete na serveru robotika.cz.


Hřiště legrační golf

Hrou pro letošní rok je „legrační golf“. Pravidla a pozvánku si můžete přečíst opět na robotika.cz.

Pokud tedy máte rádi různá „hejblátka“, tak je tato soutěž určena právě pro vás. Ale pozor. Je tady velké riziko, že budete chtít příští rok soutěžit také. Pokud tedy máte zájem jet se podívat, můžete se připojit k nám – místo v autě ještě najdeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *