Co mě zaujalo na NetBeans 6.1 Beta

V uplynulém týdnu uvolnila společnost Sun betaverzi NetBeans 6.1. Zatímco předchozí Milestone 1 nepřinesl kromě podpory verzovacího systému Mercurial, IBM WebSphere 6.0 & 6.1 a drobných vizuálních změn mnoho nového, betaverze je o poznání zajímavější. Osobně mě zaujalo:

  • Vylepšená podpora JavaScriptu. Nevím, nakolik měly předchozí verze podporu pro zvýrazňování syntaxe či automatické doplňování kódu, každopádně s verzí 6.1 mi vše při letmém zkoušení chodilo perfektně. Líbí se mi i možnost refaktorizace kódu či kontrola kompatibility s jednotlivými webovými prohlížeči. Ta pravda ještě nefunguje úplně korektně, ale na to autoři v detailním popisu možností sami poukazují.
  • Vylepšení výkonu. Fráze, která se u řady nových verzí produktů objevuje s železnou pravidelností. Tvůrci NetBeans 6.1 hovoří až o 40% zrychlení startu vývojového prostředí a o výrazném zrychlení práce s editorem. Nevím nakolik se prezentovaná čísla zakládají na realitě, osobně ale mohu potvrdit, že oproti verzi 6.0 je práce s editorem znatelně svižnější.
  • Podpora Spring Frameworku. Součástí NetBeans je nyní Spring Framework 2.5 a samotné prostředí nabízí průvodce pro práci s jeho XML konfiguračními soubory. Zajímavě se jeví možnost automatického doplňování kódu při práci s konfiguračními soubory a podpora pro refaktorizaci.
  • Zaintegrovaná podpora pro MySQL. V rámci NetBeans 6.1 je standardně zaintegrována podpora pro databázi MySQL, což je zjevně krok související s jejím nedávným odkoupením právě společností Sun.
  • Doplňování JavaDocu. Už si přesně nepamatuji, jak je na tom verze 6.0, ale u verze 5.5 byla velká bolest doplňování JavaDocu. Pokud například vývojář nad metodou zapsal /** a stiskl klávesu Enter, nedočkal se vygenerování kostry JavaDocu k metodě obdobně, jako například u Eclipsu. Řešení skrze příslušnou funkci v nabídce nic neřešilo, protože reakce editoru byla pomalá, takže bylo kolikrát rychlejší napsat si vše ručně. Nyní je to naštěstí již minulostí.

Mimo uvedených bodů hovoří detailní přehled novinek i o vylepšené podpoře Ruby, Java Beans a dalších novinkách. Osobně jsem také rád, že vývojáři opravili chybu související s procházením zdrojových kódu používaných externích knihoven u tzv. Free-form projektů. Z nějakého neznámého důvodu nám to s příchodem verze 6.0 u jednoho projektu přestalo fungovat, což nás v současné době stále drží na verzi 5.5.1. Bohužel funkci pro reformát kódu stále nelze nastavit na chování verze 5.5.1.

Jinak novinky betaverze NetBeans 6.1 hodnotím velmi pozitivně. Už aby tu byla finální verze.

5 thoughts on “Co mě zaujalo na NetBeans 6.1 Beta”

  1. Take jsem byl prekvapen, zejmena tou rychlosti.
    Kazdopadne tech 40%, co se uvadi, plati pro startovani NetBeans s otevrenymi projekty. V nynejsich verzich je totiz problem, ze jakmile mam otevren vice jak jeden projekt, start je silene pomalej a nahravani modulu zdrzuje samotny otevreny projekt.
    Rychlost u code completion bude jiste mensi 🙂

    JavaDoc je alespon ve verzi 6.0 automaticky doplnovan, pokud tedy jde o vygenerovani kostry podle signatury metody. To, co nabizi 6.1 je zase codecompletion na dane atributy s @.

    Osobne bych tedy stale radeji uvital nejakou podporu pro TestNG, Seam, JBoss, Drools, RichFaces, HQL, atd. atd. ale ono stale nic a nic 🙁

    Mam sice NetBeans vazne rad, ale samotny SQL query (at uz pro jakykoli DBMS) je skutecne jen parodie oproti moznostem v Eclipse. Stejne je to i s podporou frameworku, ktere nejsou primo od Sunu 🙁

  2. Ten Roumenův článek pobaví, u Sunu objevili inkrementální syntaktickou analýzu, třikrát hurá 🙂

  3. Taky staženo, zatím nebyl čas. Podpora JavaScriptu je fajn, IDEA už má. Nevím ale proč, na NetBeans jsem si zatím nikdy nezvykl. Ve firmě jej ale používají kolegové.

  4. 2 lzap <==
    Ciste statisticky, by mne zajimalo v ktere to ze firme se NB pouzivaji.
    Marne takovou hledam :,-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *