Byli jsme na Google Developer Day 2008

V pátek 24. října se v pražském hotelu Clarion konala vývojářská konference s názvem Google Developer Day 2008, které se část naší firmy zúčastnila. Jednalo se o celodenní konferenci plnou seminářů a workshopů, kterou organizovala společnost Google a točila se, jak jinak, okolo jejich produktů a API.

Abych řekl pravdu, příliš jsem od celé akce neočekával, protože jsem měl na paměti akce jiných velkých firem, které se točily spíše okolo marketingové propagace vlastních produktů a užitečných informací tam člověk našel poskrovnu. V tomto ohledu mě Google Developer Day příjemně překvapil.

Po úvodním zahájení programu, které se točilo hlavně okolo představení hlavních oblastí, v kterých se společnost Google angažuje, byl program rozdělen do hodinových přednášek. Program přednášek běžel po hodinových blocích paralelně ve čtyřech přednáškových místnostech, takže člověk měl z čeho vybírat. Mimo to probíhaly workshopy, které byly zaměřeny na API Google Maps a App Engine.

Na úvod jsem navštívil přednášku o JavaScriptovém enginu V8 z webového prohlížeče Google Chrome, kterou přednášel přímo vývojář V8. Celá přednáška se točila okolo některých principů, které jsou pod jeho kapotou skryty, a které jej činí rychlým.

Nemálo zajímavé byly i závěrečné dotazy, kde se přítomní například ptali, co si myslí o zrychleni konkurenčních JavaScriptových enginů či co je z hlediska podpory JavaScriptu plánováno do budoucna. Zde mě překvapila upřímnost přednášejícího, který ocenil konkurenci a mimo jiné prohlásil, že už dnes nelze jednoznačně říci, že konkrétní JavaScriptový engine je rychlejší než jiný.

Druhá mnou navštívená přednáška se točila okolo vyhledávače Google. Přednášející hezky vysvětlil základní principy, které by měli weboví vývojáři dodržovat, aby byly jejich stránky ve vyhledávači vidět a mimo jiné zmínil, že Googlebot, který prochází a indexuje web, nachází změny v existujícím obsahu pravidelně na cca. 10 – 25 % stránek.

Neméně zajímavá byla následující přednáška, kterou jsem navštívil, a která se točila okolo Google Maps, konkrétně okolo mappletů. Tento výraz jsem předtím neznal. Jedná se přitom o malé aplikace vložené přímo do levého postranního panelu Google Maps. Aplikace jsou tak přímo hostovány na serverech společnosti Google a mohou mít zajímavé vlastnosti. Hezká byla též ukázka namapování historické mapy Čech a Moravy přímo na dnešní mapu zobrazenou v Google Maps. Jak přednášející ukázal, z hlediska API je implementace skutečně jednoduchá, postačí jen připravit mapové podklady.

Jako závěrečnou přednášku jsem pak navštívil povídání o Androidu, mobilní platformě, která je postavená na Javě. Přednášející, na kterém byla hodně znát nervozita, ukázal, z jakých částí se Android skládá, a následně bylo ukázáno, jak snadno se pro něj vyvíjí. Z hlediska podpory v podobě pluginu pro Eclipse to vypadalo moc pěkně. Přednáška pak pokračovala svou druhou částí, které jsem se již bohužel nezůčastnil. Není bez zajímavosti, že dva přednášející nedávno přednášeli u nás ve firmě na téma Grails.

Celou akci pak na závěr ukončilo společné rozloučení a večírek. Pokud bych měl celou akci zhodnotit, rozhodně to nebyl ztracený čas a něco nového jsem se dozvěděl. Celá akce by se pak dle organizátorů měla konat i příští rok. Pokud budu mít možnost, rád znovu zavítám. Z letošních přednášek byly pořízeny záznamy a měly by se časem objevil na kanále českého Google na YouTube.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *